Collège Mixte le Bon Berger

College Mixte Le Bon Berger [Montrouis], Architecture For Humanity, The Stiller Foundation and Students Rebuild are delighted to be partnering in the reconstruction of this school. Phase One of the project will be funded through Students Rebuild and the Stiller Foundation, and has recently gone into construction. Under the care and attention of Sinead Hugh, Neil Wilson, Gerry Reilly and in close collaboration with head master Wilson D’Or, and Judy Chambers the design has been delicately worked through. The whole team is excited to see the project move off the drawing board and into construction!

The site for this school is located along Route 1, one of the country’s main coastal roads. The site has a five meter elevation change from the entry to the back with two flat yards and a flat entry point. The ground appears extremely rocky with very little soil cover. There is an existing school on the site with 5 buildings- an administration office, a kitchen, a latrine, and two six-classroom buildings. These two of these buildings –the kitchen and one of the 6 classroom buildings, were built within the last year. Upon visiting, it is the opinion of the AFH team that some or all of the existing buildings be removed from the site due to faulty construction leading to structurally unsafe buildings. There is almost no rain water collection or drainage strategy. All of the existing buildings on the site have severe issues relative to access for the disabled.

Architecture for Humanity has been asked to assist by providing a building assessment. In a meeting with the builder of the school, the head master Wilson D’Or, and Judy Chambers, we toured the existing school to assess the most appropriate course of action moving forward.

SITE INFORMATION:
The site is located in Montrouis, Haiti a few hundred feet from the beach. The water is visible from the top floors of the corner building. The school is naturally ventilated, with an East-to-West air movement. There is a 5 meter grade change from the entrance of the site (elevation +0) to the back, where the latrines are located (elevation +5). The site is located in the midst of a small community and has students who travel up to 15 km to school each day. When the school was constructed, it attracted the settlement that it sits within and continues to be a major component of the social structure in the community. There is a water pump on site but no potable water. The site is situated about 50 meters from the main road and is accessed by means of a narrow, unsurfaced road. It is assumed most of the children will approach the school on-foot using this road.

Site Specific information
• Site Area: 1465 M2
• Area currently occupied by buildings:550 M2
• Building 1: Classroom Building
• Building 2: Classroom Building
• Building 3: Administration Office
• Building 4: Kitchen
• Building 5: Latrine

BUILDING DATA:
Classroom Building 1
• Constructed in 2009
• Six Classrooms
• There are no glass windows in the existing school. Apertures are made in the walls by using cinderblocks with an hexagonal void in the center. (Pictures 5) These are integrated into the cinder block walls. Cinderblocks measure 8 x 16 and are 6 inches deep.• Cinderblock/Concrete construction
o In-situ poured Concrete frame superstructure with cinderblock infill.o Cinderblock
o Concrete (cinderblocks with concrete poured around to fill)
o Cinderblock is coated in a finer, smooth plaster to hide defects in construction
o Corrugated metal roof
• Natural light.• One classroom has access to non-potable water towards the rear of the site

Classroom Building 2:
• Constructed in 2009?
• Six classrooms for 12 grades (each class is approximately 16 M2)
• Timber stud half height partitions separate classes, giving very poor acoustic control
• No glass windows: Apertures are made using cinderblocks with a central void.• Cinderblock walls with corrugated metal roof. Some timber used as lintels though most apertures have no lintels. Where there are doors, they are thin and metal. Minimal water retention system

Administration office: 10 M2
• Unknown Construction date
• One office
• Most likely cinderblock construction. Coated in cement and painted yellow.

Kitchen: Cinderblock construction. 10 m2
• Constructed in 2009
• Building already showing signs of wear: exposed rebar, cracked concrete.• No windows
• Corrugated metal roof

Latrine: 4 M2 (Picture 10)
• Unknown construction date
• 2 stalls
• No access to water in the immediate area

CURRENT SITUATION:
(First) Building (This is about the condition of the building and if it can be reused as is, modified, adapted, or should be torn down)
(Short paragraph on condition of building)
• Building 1: Is structurally unsound and completely inaccessible. Should be torn down
• Building 2: Foundations and base plinth may be usable. Interior classrooms small. Already showing structural deficiencies.• Admin office: Head Master accepts the idea of knocking it down. It is centrally located on the site and demolishing the current building and relocating the office would free up critical space on the site.• Kitchen: Already showing structural deficiencies. Sited OK: near the top yard. Should probably be demolished.• Latrine: Insufficient size for the number of users. Structurally probably fine.

RECOMMENDATIONS:
We recommend the removal of all of the buildings on site and replacing them with new constructions. It might be possible to reuse foundations or to augment the existing buildings to conform with accessibility and safety regulations.

END OF REPORT

,